Poświęcenie pokarmów w kościele parafialnym
Poświęcenie pokarmów w kościele parafialnym:
• o godz. 9:00;
• o godz. 10:00;
• o godz. 11:00;
• o godz. 12:00;
• o godz. 13:00;
• o godz. 14:00.
Po poświęceniu pokarmów zachęcamy do modlitwy przy Bożym Grobie w kościele Stygmatów św. Franciszka.

Symbolika święconki
Zgodnie z polską tradycją w Wielką Sobotę wierni udają się do kościoła bądź przydrożnych kapliczek z wiklinowymi koszykami, aby poświęcić pokarmy na świąteczny stół. Wnętrze nie jest przypadkowe i każdy produkt ma swoją symbolikę. Koszyk zazwyczaj przystrojony jest białą serwetką oraz gałązkami bukszpanu.
Warto wspomnieć, że zwyczaj święcenia pokarmów na wielkanocny stół sięga VIII wieku. W Polsce tradycja ta zagościła z początkiem XIV wieku.
We wnętrzu wiklinowego koszyka układamy zazwyczaj białą serwetę. Sam koszyk przystrajamy bukszpanem, gdyż zieleń to kolor nadziei, i ewentualnie kwiatami. Do środka wkładamy: baranka, chleb, jaja, sól kuchenną, wędlinę chrzan oraz ciasto. Zazwyczaj wszystko przykrywamy również białą serwetką i zanosimy do poświęcenia.
Baranek
Baranek z chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Na chorągiewce umieszczony jest zawsze znak krzyża i napis "Alleluja", który wyraża radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią. Baranek to również łagodność, niewinność i kojarzy się ze składaniem ofiary.
Jajko
Jajko od wielu wieków jest symbolem nowego życia. Dzielenie się nim podczas śniadania wielkanocnego ma charakter braterski i ma za zadanie umocnić więzi rodzinne.
Chleb
Chleb jest symbolem przede wszystkim pokarmu dla duszy, czyli Ciała Chrystusa, który mówił: "Ja jestem chlebem życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął...". Chleb jest także pamiątką rozmnożenia na pustyni, kiedy Jezus uczynił cud i nakarmił w nadmiarze swoich towarzyszy.
Wędlina
Mięso jest symbolem baranka, którego dawniej Izraelici spożywali całymi rodzinami w święto Paschy. Wędlina w koszyku wielkanocnym (zazwyczaj kawałek szynki albo kiełbasa) ma zapewnić dobrobyt, zdrowie i płodność.
Sól
Sól to przyprawa, która towarzyszyła człowiekowi od zarania dziejów. To właśnie ona nadaje potrawom smak i dzięki swoim właściwościom konserwującym chroni żywność przed zepsuciem. Jezus Chrystus powiedział, że jako Jego uczniowie mamy być "solą ziemi".
Chrzan
To właśnie chrzan ma ostry smak i jest symbolem goryczy Męki Pańskiej, która została zwieńczona słodyczą Zmartwychwstania. Chrzan oznacza również siłę i żywotność.
Ciasto
Jest kojarzone z kunsztem, więc najlepiej, jeśli jest to domowy wypiek. Najpopularniejsze słodkości Wielkanocy to babka czy mazurek. Ich słodkość jest nagrodą za umartwienia w czasie Wielkiego Postu i oznaką Królestwa Niebieskiego.
Karolina Gierat/radiomaryja.pl